BEGIN 2de WO - KLEINE HUISJES, een dorp in het Marnegebied in het noordwesten van Groningen.

gem. Het Hogeland
Ga naar de inhoud
KLEINE HUISJES IN DE TWEEDE WERELDOORLOG
Tijdens de Reunie jl. had ik een leuk gesprek met oud bewoner Siegfried Voost (86), aangaande zijn jeugd in Kleine Huisjes. Ook het onderwerp 2de wereldoorlog kwam aan de orde, ik zei tegen hem dat er maar weinig bekend is over wat er toen in Kleine huisjes is/was gebeurd. Hij antwoorde daarop, ik ben al een tijdje bezig om iets op papier te zetten maar wist niet hoe hij dit kon publiceren, mijn antwoord was, dat de website Kleine Huisjes en Lutje Kraantje een mogendheid was. Zie hier het 1ste verhaal.
webmaster Kleine Huisjes
Tweede Wereldoorlog: Kleine Huisjes in oorlogstijd
logo 75jaarvrijheid-klein
Alhoewel het oorlogsgeweld vrijwel geheel aan Kleine Huisjes voorbij is gegaan zijn er toch enkele gebeurtenissen het vermelden waard, deels uit eigen ervaring maar voor het grootste gedeelte uit verhalen van onze ouders buren en familie.

Enkele dagen  voordat de bezetters op eerste pinksterdag 12 mei 1940 zonder slag of stoot vanuit het oosten Kleine Huisjes  binnen trokken hebben wij de Nederlandse soldaten met hun schamele bezittingen totaal gedemotiveerd en troosteloos voorbij zien trekken richting Zoutkamp en vandaar verder Friesland in, een zeer emotioneel gebeuren wat door ouderen en ook kinderen met tranen in de ogen werd gade geslagen omdat we niet wisten wat er met hen zou gaan  gebeuren en wel wisten dat de volgende soldaten onze vijanden waren die vanuit het oosten Kleine Huisjes binnentrokken de eersten in de gemeente Kloosterburen.

Op de bewuste eerste pinksterdag werd er vroeg in de morgen bij de familie Voost (A102) op het raam geklopt de vader des huizes deed de gordijnen op en zag tot zijn grote schrik Duitse soldaten staan die gebaren maakten dat hij naar buiten moest komen wat hij schoorvoetend heeft gedaan, niet wetende wat hem te wachten stond. De angst verdween al snel toen ze heel netjes en vriendelijk vertelden dat ze op zoek waren naar een boerderij.  Pe Voost begreep van hele verhaal niets maar het werd hem duidelijk toen ze een landkaart voor de dag haalde en de boerderij Oud Bocum* aanwezen hij kon hen toen verder wel de weg wijzen.

In en om de grote schuur bij de boerderij van de fam. Meijer namen de soldaten voorlopig hun intrek, vandaaruit werd de omgeving verder verkend, al snel werden er diverse gebouwen gevorderd en in bezit genomen zoals het clubhuis tegenover de kerk de gymzaal bij de RK-school en de staf installeerde zich de villa van de fam. Feddema op de hoek van de Kloostersingel en de Hoofdstraat, het latere badhuis.
Als kinderen waren we erg benieuwd wat de soldaten aan het doen waren in hun schaarse vrije tijd zo ontdekten we dat ze de aardappels kookte met schil. We kwamen ze tegen op patrouille leerden van hen een paar woordjes Duits. Ze rookten sigaretten van het merk AVALON voor ons betekende dat: Adolf Verliest Alle Landen Ook Nederland: maar niemand had het lef om dit uit te spreken.

Een van hen een zekere Afred Hertzog vertelde dat hij thuis een tweeling had evenals bij de familie Bareveld in Kleine Huisjes en raakte daardoor vaak zeer geëmotioneerd hij was bang dat hij ze nooit meer terug zou zien, toen zijn commandant dit ter ore kwam werd hij zogenaamd overgeplaatst, emoties werden namelijk niet getolereerd in het Duitse leger.  We hebben nooit meer iets van hem vernomen, onze ouders wisten echter wel wat er met hem was gebeurd na de oorlog hebben ze ons dat verteld, hij heeft inderdaad zijn kinderen nooit meer teruggezien dit vergeet je nooit meer. Hij was een beetje onze vriend geworden. Dat was ook de oorlog.
Tot zover het oorlogsverhaal het volgende verhaal gaat meer over de bezetting en de daaruit voortvloeiende vrijheidsbeperkingen.
Met dank aan Siegfried Voost (86) december 2019

* De reden daarvan werd naderhand duidelijk: de groep stond onder leiding van een soldaat die voor de oorlog voluntair (vrijwilliger) was geweest op boerderij Bocum. (eigen aanvulling)

De bezetting
De Duitse aanval op Nederland begon op vrijdag 10 mei 1940 bij het krieken van de dag.
Het tijdstip was door Hitler bepaald op 3:55 uur, vlak voor zonsopkomst. Op dit tijdstip stak de eerste Duitse divisie de oostgrens over. Even daarvoor vielen Duitse gevechtsvliegtuigen doelen in het westen van ons land aan, om zo de weg vrij te maken voor luchtlandingstroepen. Het verrassingseffect was groot doordat de toestellen ogenschijnlijk naar Engeland vlogen. Boven de Noordzee keerden ze echter en vielen zo onverwachts vanuit het westen aan. De grondtroepen kwamen de provincie Groningen binnen bij Nieuweschans.
(eigen aanvulling) Bron: zoutkamp.net
Terug naar de inhoud